.

.

piątek, 18 listopada 2016

Kasztany jadalne co to takiego ?



Kasztan jadalny to potężne drzewo z rodziny bukowatych, które w żadnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, który często rośnie w polskich parkach. Nasz klimat nie sprzyja kasztanom jadalnym, wolą bardziej ciepłe rejony takie jak
 Włochy czy Francję. Owoce kasztanu to kilka orzechów ukrytych w kolczastej pokrywie. Świeże mogą być spożywane na surowo. Kasztan występuje w mnóstwie wersji i jest na prawdę smaczny. Ma słodkawy smak, dzięki czemu możemy robić np. ciasta pieczone z mąki kasztanowej bez potrzeby wzbogacania wieloma dodatkami.


  1. Źródło energii : kasztany zawierają sporo skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, które są długo wchłaniane przez organizm, przez co stanowią dobre źródło energii.
  2. Zawierają błonnik więc są produktem dobrze zaspokajającym głód.
  3. Nie zawierają glutenu ! 
  4. Źródło minerałów : kasztany zawierają między innymi magnez, potas oraz wapń ( można je polecić szczególnie osobą uprawiającym sport )
  5. Źródło witamin : kasztany jadalne w 100g zawierają tyle samo witaminy C co cytryna !
    Kasztany jadalne znalazły się przede wszystkim w kuchni. Dawniej były wykorzystywane w medycynie naturalnej, gdyż posiadają wiele właściwości leczniczych.

    Św. Hildegarda (słynna niemiecka mniszka i uzdrowicielka) zalecała kasztany jadalne - w zależności od metody ich przetworzenia i podania - na dolegliwości  trzustki: „Kogo boli trzustka, niech upiecze pestki tego drzewa na ogniu, jada je często, kiedy jeszcze są ciepłe. A trzustka ogrzeje się i powróci do całkowitego zdrowia”. Według św. Hildegardy kasztan jadalny leczył także dolegliwości wątroby - wystarczyło zgnieść miąższ kasztanów jadalnych, włożyć je do miodu (3 łyżki stołowe kasztanów na 100 g miodu),by wątroba została uzdrowiona. Z kolei prażone w ogniu kasztany jadalne zbawiennie działać miały na śledzionę.


    Dawniej kasztany jadalne wykorzystywano także w przypadku bólu głowy, problemów z pamięcią i koncentracją. Św. Hildegarda radziła, by „człowiek, którego mózg poprzez wyschnięcie jest osłabiony i pusty, niech ugotuje wewnętrzną część owocu w wodzie, nic nie dodając. Po odcedzeniu wody niech je zje na pusty żołądek, a jego mózg będzie rósł i się napełni, a nerwy jego będą mocne, tak też odejdą od niego bóle głowy”.



    Kasztany jadalne można jeść surowe, jednak najpierw trzeba usunąć z nich twardą skórkę. Poza tym kasztany mogą być pieczone i gotowane. Można nimi nadziewać różnego rodzaju mięsa, konserwować jako kompoty czy zmielić. Otrzymaną wówczas mąkę z kasztana jadalnego można wykorzystać jako dodatek do wyrobów cukierniczych, chleba, puddingu czy zagęszczania zup. Z kasztanów jadalnych można również ekstrahować cukier.


    Jak przygotować kasztany jadalne?

    Kasztany można gotować w wodzie ok. 15 min. Można je również uprażyć na patelni pod przykryciem przez ok. 10 min. Pieczone należy przygotować w piekarniku, w temp. 200 st. Należy pamiętać jednak, że przed gotowaniem czy pieczeniem trzeba naciąć skórkę owoców. W innym razie mogą wybuchnąć w piekarniku/garnku. Gdy owoce przestygną, należy zdjąć łupinkę, a błonę ściągnąć nożem.



    Zupa z kasztanów jadalnych to propozycja na chłodne wieczory. Ta aromatyczna zupa z pewnością rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój.


    Składniki
    • pół kg kasztanów jadalnych
    • 3 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • 2 cebule
    • 2 ziemniaki
    • przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    1. Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż". Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Ugotowane i ostudzone kasztany obierz z łupin i posiekaj.
    2. Wlej do garnka oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną.
    3. Dodaj lekko posiekane kasztany, mleko kokosowe, pozostałe przyprawy i gotuj przez ok. 15 minut.
    4. Zmiksuj na krem i gotuj jeszcze ok. 5 min.


    Pieczone kasztany jadalne to świetny pomysł na pyszną przekąskę. Pieczone kaszany jadalne można posolić lub zjeść na słodko polane miodem.

    Składniki
    • Kasztany jadalne w dowolnej ilości.
    Sposób przygotowania
    1. Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż".
    2. Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
    3. Ugotowane kasztany odcedź, przestudź i przełóż na blachę do pieczenia (może być ona pokryta folią aluminiową) tak, aby płaska strona kasztanów dotykała dna formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut.
    4. Gdy upieczone kasztany ostygną, zdejmij łupinę, a potem cienką błonę. Dopiero w takiej formie są gotowe do spożycia.


    Mam nadzieję, że post się wam podobał. Koniecznie dajcie znać w komentarzach co chcielibyście zobaczyć w następnym poście ;) Pamiętajcie, że znajdziecie mnie na FACEBOOKU oraz INSTAGRAMIE :*

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    *Każdy komentarz jest dla mnie ogromną motywacją.
    *Jeśli spodobał ci się post zostaw po sobie jakiś ślad.
    *Jeśli spodobał ci się mój blog zachęcam do obserwacji.